Bun venit pe noul nostru site! 👋→
Acesta este locul unde veți găsi cele mai importante informații despre instituția noastră, despre programul de învățământ, activități extracurriculare, proiecte și evenimente viitoare. Suntem bucuroși să avem ocazia de a comunica cu părinții, elevii și comunitatea noastră prin intermediul acestui site modern și interactiv. Aici veți găsi tot ce trebuie să știți despre școala noastră și ne dorim să vă încurajăm să ne vizitați cu regularitate pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și evenimente. Vă mulțumim pentru că ați ales să faceți parte din comunitatea noastră!
Şcoala noastră oferă şanse egale la o educaţie de calitate, orientată pe trei dimensiuni valorice: educaţia formală, educaţia non-formală şi educaţia incluzivă, aflate într-o continuă interdependenţă şi cu un liant comun: parteneriatul educaţional școală – familie-societate.
Vă așteptăm cu drag, la înscrieri pentru anul școlar 2024-2025 și vă invităm la o vizită virtuală în școala noastră!
Liceul Tehnologic Radu Prișcu este situat în centrul comunei , o unitate de învățământ cu personalitate juridică, ce deservește populația școlară din cele șase sate ale comunei, o populație școlară numeroasă, formată în majoritate de etnici turci și o mică parte din români.
Ionel Radu Priscu, renumit profesor si inginer constructor de baraje, s-a nascut la 22 ianuarie 1921 in Scheii Brasovului. Dupa terminarea claselor primare, urmeaza cursurile renumitului Liceu “Andrei Saguna” din Brasov, fiind coleg cu cel care avea sa devina un celebru dirijor, Mihai Brediceanu. Este perioada in care incepe sa se faca simtita personalitatea complexa a viitorului inginer, tanarul Radu Priscu avand rezultate deosebite la materiile scolare, dar fiind preocupat si de activitatile extrascolare (planorism, cor).
Termina apoi, in 1944, cursurile Scolii Politehnice din Bucuresti cu distinctia “magna cum laudae”, avand privilegiul de a-i avea printre profesori pe Cristea Mateescu si Dorin Pavel
Unde urca toate treptele didactice, de la sef de lucrari pana la sef de catedra. A urmat apoi perioada 1966 – 1968, cand a fost prorector si apoi, pana in 1976, rector al Institutului de Constructii din Bucuresti.
In paralel cu activitatea didactica, Radu Priscu a lucrat in perioada 1950 – 1968 ca proiectant la Institutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice si la Institutul de Cercetari si Proiectari de Gospodarirea Apelor. In intreaga sa cariera, Radu Priscu a fost atat un teoretician deosebit, autor si coautor al unor lucrari de referinta in domeniul constructiilor hidrotehnice, dar si un practician de exceptie.
Autor si coautor al unor lucrari de referinta in domeniul constructiilor hidrotehnice, dar si un practician de exceptie. De numele sau se leaga aproape toate marile constructii hidrotehnice din Romania (Bicaz, Vidraru, Siriu), dar cel mai cunoscut este pentru proiectarea barajului Vidraru de pe raul Arges, baraj care a primit în 2016, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la punerea in functiune a hidrocentralei Vidraru, numele Radu Priscu.
A proiectat, de asemenea si a coordonat construirea unor mari baraje in Iran, Liban si Bolivia. Tot de numele sau se leaga si numeroase generatii de ingineri hidrotehnicieni si doctoranzi pe care i-a pregatit si i-a condus cu pasiune si daruire. Radu Priscu a contribuit la realizarea a 10 hidrocentrale si 25 de baraje in Romania. Dintre lucrarile cele mai importante amintim:
Si a scris sau a colaborat la elaborarea a peste 100 de lucrari stiintifice. Lucrarea “Constructii hidrotehnice”, adevarata “Biblie” a inginerilor hidrotehnici publicata in 1974 in doua volume, a primit Premiul “Aurel Vlaicu” din partea Academiei Romane. Alte lucrari de referinta sunt “Ingineria constructiilor hidrotehnice” si “Ingineria seismica a marilor baraje”, publicate in colaborare cu ing. Adrian Popovici, Dan Stematiu, Lucian Ilie si C. Stere. A avut interventii apreciate in cadrul intalnirilor de lucru si congreselor Comisiei Internationale a Marilor Baraje si a fost responsabil al Comisiei de Calcul a Barajelor de la Lausane. Meritele sale au fost recunoscute atat pe plan intern, fiind recompensat cu ordine, medalii si cu titlul de “Laureat al Premiului de Stat” in 1962, dar si peste hotare, fiind distins in anul 1967, in Belgia, cu medalia de aur a “Ordinului Gustave Trasenster” (medalie primita, printre altii, de sotii Curie si fizicianul Marconi) si cu Ordinul “Steagul Iugoslav cu Steaua de Aur”. Dupa disparitia sa in plina maturitate profesionala, profesorul Radu Priscu se odihneste pentru totdeauna in cimitirul de langa Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brasovului, aproape de locul din care a pornit in lume pentru a deveni o personalitate marcanta a hidrotehnicii romanesti.
Acest site utilizează cookie-uri pentru a analiza traficul, a vă păstra preferințele și a vă optimiza experiența. Folosind acest site, sunteți de acord cu politica noastră privind cookie-urile.Politica de confidenţialitate.